• 2 středně velké cibule nakrájené
• 250 g loupaných pečených nebo vařených kaštanů nakrájených
• 100 g bílých fazolí sterilovaných nebo předem uvařených
• 1/4 čerstvé kapusty jemně nakrájené
• 4 lžíce másla
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 lžičku mletého nového koření
• 200 ml 12% smetany
• sůl
• pepř
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, a když začne směs šumět, osmahneme v ní cibuli.
Zalijeme asi 2,5 l vody, přidáme kaštany (několik si necháme stranou na ozdobu) i fazole, osolíme a povaříme asi dvacet minut.
Kapustu spaříme na cedníku vařící vodou a hned ji propláchneme studenou, aby si zachovala barvu.
Polévku rozmixujeme a postavíme znovu na oheň.
Smetanu rozmícháme s moukou a novým kořením, vlijeme do polévky a povaříme asi dvacet minut, dokud všechno krásně nezhoustne.
Pět minut před koncem přidáme spařenou kapustu.
Bude-li ještě třeba, dochutíme solí a pepřem.
Podáváme ozdobené plátky kaštanů, případně sekanými ořechy.