• 1,5 kg kapřího masa
• 2 cibule
• 2 karotky
• půl celeru
• 1 svazek petržele
• 4 zrnka černého pepře
• 3 zrnka hořčice
• 2 hřebíčky
• 1 bobkový list
• sůl
• kůra z půlky citrónu na omáčku
• půl litru sladového piva
• 1 lžíce vinného octa
• 50 g rozinek
• 50 g oloupaných uvařených mandlí
Kapra očistíme, nařízneme, dáme do většího hrnce s vodou společně s velkými kusy oloupané cibule, očištěnou karotkou, celerem a petrželí, bobkovým listem, hřebíčky, hořčičným semínkem, pepřem a oloupanou citrónovou kůrou a vaříme asi 25 minut.
Omáčku připravíme tak, že do piva přidáme asi 3 dcl rybího vývaru, povaříme, přidáme 3 lžíce prolisované zeleniny, ochutíme vinným octem, přisypeme předem namočené rozinky a nakrájené plátky oloupaných mandlí a ochutíme solí a pepřem a ještě chvilku necháme přejít varem.
Porce kapra přelijeme horkou omáčkou podáváme s vařenými bramborami.