• 1 kapr (2-3 kg)
• 0,5 kg čerstvýh hub
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• půl čajové lžičky mletého pepře
• polévkovou lžíci majoránky
• půl lžíce oregána
• 3 polévkové lžíce strouhanky a 2 - 3 celá vejce
• 10 dkg slaniny
• sůl
• pepř
• máslo
Kapra očistíme a vykucháme od hřbetu, abychom dostali uzavřenou břišní dutinu, kterou plníme nádivkou.
Kaprovi odřízneme hlavu podél žáber, aby se neotevřela břišní dutina a také aby se nám vešel na pekáč.
Hlavu s vyříznutou páteří dáme zvlášť vařit do osolené vody.
Z vyjmutých vnitřností odstraníme žluč a střeva.
Játra, jikry nebo mlíčí nakrájíme na drobné kousky a přidáme do nádivky.
Nádivku si připravíme z hub, které na nakrájené cibuli podusíme, přidáme rozmačkané stroužky česneku, mletý pepř, majoránku, oregáno, strouhanku a vejce.
Zvlášť si osmahneme do voskova na kostičky nakrájenou slaninu a tu po zchladnutí přidáme do nádivky.
Z uvařené hlavy a páteře obereme maso a přidáme také do nádivky, vše dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Vnitřek kapra prosolíme a naplníme nádivkou.
Hřbet zašijeme režnou nití a plněného kapra položíme na vymaštěný pekáč máslem, zalijeme vývarem z hlavy a dáme asi na hodinu do trouby péci.
Zbytek nádivky zpracujeme do malých karbanátků a obložíme s nimi kapra.
Během pečení klademe na kůži kousky másla a poléváme horkým vývarem, aby se vytvořila růžová kůrčička.
Neobracíme.
Podáváme s brambory a zeleninovou oblohou.