• 1,5 kg kapra lysce
• sůl
• 250 ml octa
• 1 telecí nožka
• 1 vepřová nožka
• 150 g vepřových kůží
• kořenová zelenina
• 100 g cibule
• 8 pepřů
• 4 nová koření
• menší bobkový list
• tymián
• 4 želatinové plátky
• 2 bílky
• 1 citrón
• zelená petrželka
Den před přípravou si v osolené vodě uvaříme telecí a vepřovou nožičku spolu s kůžemi do měkka.
Očištěného a vykuchaného kapra nakrájíme na porce, urovnáme do pekáče a zalijeme vařícím osoleným octem tak aby kůže zmodrala.
Ocet pak slijeme a přidáme ho do procezeného vývaru z nožiček.
Přidáme tam také na tenká kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, tymián a vše povaříme.
Kapra dáme do této marinády modrou stranou dolů a uvaříme do měkka přibližně dvacet minut.
Necháme ho vychladnout, pak ho opatrně vyndáme a vložíme do většího pekáče.
Odvar procedíme, vmícháme do něho želatinu a rozšlehané bílky a za stálého šlehání uvedeme do varu.
Pak ho na čtvrt hodiny odstavíme, procedíme, čistý nalijeme na kapra a necháme vychladnout a ztuhnout.
Podáváme ozdobený zelenou petrželkou a citronem.