Kuchařské recepty pro každého

Kapr na modro v aspiku

Potřebujeme tyto suroviny:
1,5 kg kapra lysce
sůl
250 ml octa
1 telecí nožka
1 vepřová nožka
150 g vepřových kůží
kořenová zelenina
100 g cibule
8 pepřů
4 nová koření
menší bobkový list
tymián
4 želatinové plátky
2 bílky
1 citrón
zelená petrželka
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Den před přípravou si v osolené vodě uvaříme telecí a vepřovou nožičku spolu s kůžemi do měkka.
Očištěného a vykuchaného kapra nakrájíme na porce, urovnáme do pekáče a zalijeme vařícím osoleným octem tak aby kůže zmodrala.
Ocet pak slijeme a přidáme ho do procezeného vývaru z nožiček.
Přidáme tam také na tenká kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, tymián a vše povaříme.
Kapra dáme do této marinády modrou stranou dolů a uvaříme do měkka přibližně dvacet minut.
Necháme ho vychladnout, pak ho opatrně vyndáme a vložíme do většího pekáče.
Odvar procedíme, vmícháme do něho želatinu a rozšlehané bílky a za stálého šlehání uvedeme do varu.
Pak ho na čtvrt hodiny odstavíme, procedíme, čistý nalijeme na kapra a necháme vychladnout a ztuhnout.
Podáváme ozdobený zelenou petrželkou a citronem.
Kapr na modro v aspiku
Kapr na modro v aspiku