• 800 g kapra
• 150 g kořenové zeleniny (mrkev
• celer
• petržel)
• sůl
• 1 menší cibule
• půl lžíce rajčatového protlaku
• několik kuliček celého pepře
• několik kuliček nového koření
• 3 bobkové listy
• špetka tymiánu
• 80 g olivového oleje
• 2 lžíce octa
• 40 g perníku na strouhání
• 1 lžíce švestkových povidel
• 0,25 l červeného vína
• 1 lžíce cukru
• 60 g mandlí
• 60 g sušených švestek
Kapra dobře očistíme, nakrájíme na porce a omyjeme.
Jednotlivé porce osolíme a necháme chvíli odležet.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky a na rozehřátém oleji krátce orestujeme.
Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme.
Pak přidáme lžíci protlaku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme koření, špetku soli a přivedeme k varu.
Do omáčky vložíme porce kapra a vaříme 10-15 minut.
Uvařeného kapra přendáme na talíř a překryjeme fólií (aby ryba neoschla a neztmavla).
Do základu přimícháme najemno nastrouhaný perník, červené víno a švestková povidla, dochutíme solí a cukrem a dobře provaříme.
Mezitím krátce povaříme sušené švestky a pak přidáme rozinky.
Omáčku propasírujeme přes jemné síto a přidáme rozinky, spařené a oloupané mandle a nakrájené švestky, které jsme slili.
Omáčku ještě jednou krátce povaříme.
Do částečně vychladlé omáčky naskládáme porce kapra a necháme do druhého dne odležet.