Kuchařské recepty pro každého

Kapr na černo s mandlemi

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g kapra
150 g kořenové zeleniny (mrkev
celer
petržel)
sůl
1 menší cibule
půl lžíce rajčatového protlaku
několik kuliček celého pepře
několik kuliček nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
80 g olivového oleje
2 lžíce octa
40 g perníku na strouhání
1 lžíce švestkových povidel
0,25 l červeného vína
1 lžíce cukru
60 g mandlí
60 g sušených švestek
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Kapra dobře očistíme, nakrájíme na porce a omyjeme.
Jednotlivé porce osolíme a necháme chvíli odležet.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky a na rozehřátém oleji krátce orestujeme.
Přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme.
Pak přidáme lžíci protlaku, promícháme, zalijeme vodou, přidáme koření, špetku soli a přivedeme k varu.
Do omáčky vložíme porce kapra a vaříme 10-15 minut.
Uvařeného kapra přendáme na talíř a překryjeme fólií (aby ryba neoschla a neztmavla).
Do základu přimícháme najemno nastrouhaný perník, červené víno a švestková povidla, dochutíme solí a cukrem a dobře provaříme.
Mezitím krátce povaříme sušené švestky a pak přidáme rozinky.
Omáčku propasírujeme přes jemné síto a přidáme rozinky, spařené a oloupané mandle a nakrájené švestky, které jsme slili.
Omáčku ještě jednou krátce povaříme.
Do částečně vychladlé omáčky naskládáme porce kapra a necháme do druhého dne odležet.
Kapr na černo s mandlemi
Kapr na černo s mandlemi