• 1,5 kg kapra
• 150 ml octa
• 40 g másla
• kořenová zelenina
• 50 g petržele
• 6 kuliček pepře
• nové koření
• menší bobkový list
• tymián
• kousíček citronové kůry
• trocha zázvoru
• sůl
• 250 ml černého piva
• 80 g perníku
• 50 g rybízové zavařeniny
• 20 g šípkové zavařeniny
• jíška z po 30 gramech mouky a másla a 10 g cukru
• 30 g ořechů
• 5 sušených švestek
• 20 g mandlí
• 30 g rozinek
• citronová šťáva
• 2 lžíce červeného vína
Z očištěného a vykuchaného kapra vypláchneme krev octem a zachováme, rozkrájíme ho pak na porce a osolíme je.
Mezitím si na másle osmahneme do růžova na kolečka nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, po chvíli ji zalijeme vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, pepř, bobkový list, nové koření, tymián, zázvor, citronovou kůru, černé pivo a vše povaříme.
Pak přidáme nastrouhaný perník, zavařeninu a jíšku s cukrem a opět vše povaříme.
Omáčku pak procedíme do dalšího hrnce, dochutíme podle chuti citronovou šťávou, přidáme sušené švestky a kapra, kterého povaříme do dvaceti minut, pak přidáme nakrájené ořechy, spařené rozinky a spařené a na nudličky nakrájené mandle.
Dochutíme ještě červeným vínem a necháme v chladném místě do druhého dne.
Pak kapra už jen na malém plameni ohřejeme a podáváme.