• 1 kadeřavý salát
• 1 svazeček jarní cibulky
• 5 lžic bylinkového octa
• 4 lžíce oleje z kukuřičných klíčků
• na špičku nože bylinkové hořčice
• na špičku nože strouhaného křenu
• sůl
• mletý černý pepř
• 150 g slaniny v tenkých plátcích
• 4 vejce
Salát očistíme, omyjeme, důkladně otřepeme a nakrájíme na menší kousky, které upravíme na čtyři velké talíře.
Očistíme jarní cibulky, opláchneme je, nakrájíme na kolečka a posypeme jimi salát.
Zálivku rozmícháme metlou ze 2 lžic octa, 2 lžic oleje, hořčice, křenu, soli a pepře.
Nakapeme ji na porce.
Ve velké, hluboké pánvi přivedeme k varu asi 8 cm sloupec vody se 3 lžícemi octa.
Ve druhé pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a z obou stran v něm osmažíme plátky slaniny.
Vajíčka po jednom rozklepneme do naběračky a opatrně je necháme sklouznout do vroucí vody.
Dvěma velkými lžícemi opatrně přidržujeme bílek nad žloutkem, dokud směs nezačne tuhnout.
Pak snížíme teplotu, aby voda jen mírně bublala.
Vajíčka vaříme 4-5 minut, pak je vyjmeme, necháme okapat a ořízneme kraje.
Vejce osolíme, opepříme a spolu s horkou slaninou upravíme na porce salátu a ihned podáváme.