• 1 kachna
• 60 g slaniny
• 40 g másla
• kořenová zelenina
• trocha citronové kůry
• 70 ml octa
• 40 g cibule
• 4 zrnka pepře
• 2 zrnka nového koření
• tymián
• menší bobkový list
• 1 hřebíček
• jíška z 20 g mouky a másla a trošky cukru
• 150 ml červeného vína
• šťáva z 1/2 citronu
• vývar
Očištěnou, vykuchanou a opláchnutou kachnu protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky.
V pekáči na másle osmažíme do růžova nakrájenou na plátky kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), přidáme koření, kůru, vývar a ocet.
Kachnu vložíme do pekáče, přikryjeme a dusíme v troubě do měkka.
Občas ji poléváme polévkou.
Když je měkká, tak ji vyndáme, nakrájíme na porce.
Zvlášť si připravíme jíšku, tu zředíme šťávou z pečení, případně ještě rozředíme vývarem, omáčku okyselíme citronovou šťávou a vínem a povaříme.