• 250 g kapřího masa
• 2 hlavy z kapra a kapří vnitřnosti
• 1 menší cibule
• 1 pórek
• 5 zrnek nového koření
• 5 kuliček pepře
• asi 1,25 litru vody
• sůl
• na jíšku: 50 g másla + 40 g hladké mouky
• 100 g kořenové zeleniny
• 100 g másla
• 1/8 litru sladké smětany
• 2 lžíce bílého vína
• mletý muškátový květ
• petrželka
Rozpůlené kapří hlavy zbavené žaber a očních bulv, ploutve a vnitřnosti omyjeme a vaříme v osolené vodě společně s cibulí, pórkem a kořením doměkka.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným studeným rybím vývarem a asi 10 minut povaříme.
Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na 40 g másla ji trochu podusíme, vložíme do zahuštěného vývaru a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až zelenina změkne.
Kapří maso osolíme, na zbylém másle asi 12 minut pečeme, vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme obrané maso z hlavy a nadrobno pokrájené vnitřnosti, vložíme vše do polévky zjemníme sladkou smetanou, podle chuti přisolíme, okořeníme, ochutíme vínem a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou petrželkou.
Podáváme s houskou na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou nebo na nudličky nakrájenou vaječnou omeletou.