• 200 g měkkého tvarohu
• 5 housek
• 2 vejce
• 2 jablka
• 3 dcl mléka
• 1 žloutek
• 50 g másla
• 50 g rozinek
• 4 lžíce cukru
• špetka mleté skořice
• špetka soli
• na sníh: 2 bílky
• 2 lžíce cukru
• špetka soli
Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, špetku soli a promícháme.
Housky a jablka nakrájíme na plátky.
Třetinu plátků z housek krátce namočíme ve vaječné směsi a rozložíme je na dno zapékací formy (kterou jsme lehce vymazali máslem).
Na ně rozložíme jablečné plátky, posypeme je polovinou rozinek a špetkou skořice, pokapeme trochou másla a zakryjeme další třetinou namočených plátků housek.
Tvaroh rozmícháme se žloutkem a zbylým cukrem a vmícháme zbylé rozinky.
Tuto směs rozetřeme na vrstvu housek, zakryjeme poslední třetinou namočených plátků housek, pokapeme máslem a pečeme v předehřáté 170°C dozlatova (asi 30 minut).
Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme do něj cukr a ušleháme dotuha.
Sníh navrstvíme lžící na upečenou žemlovku a ještě ji krátce zapečeme v troubě rozpálené na maximum, dokud sníh nezačne zlátnout.
Pak ihned podáváme.