• 400 g jeleního předního masa
• 1 lžíce sádla
• 1 cibule
• 100 g kořenové zeleniny
• 1 l vody
• sůl
• celý černý pepř
• nové koření
• tymián
• hřebíček
• bobkový list
• jalovec
• 0,5 dcl sherry
• na knedlíčky: 120 g jeleního masa + 1 houska + 0,5 dcl mléka + 1 vejce + 1 lžička hladké mouky + 2 čerstvé žampióny + 1 malá cibule + 1 lžička másla + sůl + mletý černý pepř + petrželová nať
Maso z jelena vykostíme.
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a společně s masem osmahneme na sádle.
Potom přidáme kosti, krátce podusíme, zalijeme studenou vodou, mírně osolíme, přivedeme k varu, přidáme celý pepř a vaříme doměkka.
Uvařené maso vyndáme, nakrájíme na nudle a vývar přecedíme skrz husté síto.
Před podáváním vývar dochutíme sherry a solí.
Při podávání dáme do polévky nakrájené maso, knedlíčky (3 ks na porci) a posypeme najemno nasekanou petrželovou naťí.
Knedlíčky připravíme tak, že vykostěné maso z jelena (můžeme použít i vařené z vývaru) najemno umeleme společně s houskou navlhčenou v mléce, přidáme vejce, mouku, najemno nasekané a na másle podušené žampióny, směs osolíme, opepříme a promícháme.
Z připravené směsi tvarujeme knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě.