• 800 g jelení kýty bez kosti
• sůl
• 1/2 lžíce drcených jalovčinek
• 6 kuliček celého pepře
• 6 kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• 2 snítky tymiánu
• 4 snítky rozmarýnu
• 2 lžíce oleje
• svazek karotky
• 1 středně velký celer
• 3 cibule
• 50 g špeku
• 200 ml bílého vína
Kýtu odblaníme a omyjeme, osušíme, prošpikujeme polovinou špeku, pak osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami.
V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, poté vyjmeme a ve výpeku rozškvaříme zbylý, nadrobno pokrájený špek.
Pak přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme dozlatova.
Když je zelenina opečená, přidáme oloupané přepůlené cibule, celé koření, tymián a ještě chvíli opékáme.
Opečené maso vrátíme do pekáče k osmahnuté zelenině, zalijeme trochou vařící vody a pečeme v troubě předehřáté na 200°C pod poklicí doměkka.
V průběhu pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme.
Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu.
Když je maso měkké, vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odležet.
Potom kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou.