• 2 litry jehněčího vývaru
• 2 jehněčí brzlíky
• 1 řapíkatý celer
• 1 cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 hrst sušených hub
• 4 snítky šalvěje svázané nití do kytičky
• creme fraiche
• 1 mrkev
• 6 klobouků lesních hub (lišky
• hřiby atd.)
• 6 listů šalvěje
• 4 lžíce zeleného hrášku
• 4 lžíce uvařených růžiček květáku
• máslo
• hladká mouka
Brzlíky uložíme na noc do mléka.
Před použitím je opláchneme a uvaříme ve vývaru do měkka.
Pak je zchladíme, zbavíme blanky a nakrájíme na osminy.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený řapíkatý celer, nasekané sušené houby a nakrájený česnek, přidáme trochu mouky a opražíme, až vznikne světlá jíška.
Pak vše zalijeme vývarem, přidáme kytičku šalvěje a vaříme pozvolna asi hodinu a půl.
Pak vše rozmixujeme včetně bylinek bez stonků a vmícháme 4 lžíce creme fraiche a dvě lžíce másla.
Na másle orestujeme na kusy nakrájené klobouky hub a kusy brzlíků.
Jakmile chytí barvu, přidáme hrášek a květák a nasekanou šalvěj a necháme na pánvi ještě necelé dvě minuty.
Směs rovnoměrně rozdělíme na dna talířů, zalijeme horkou polévkou a podáváme.