• 1,5 kg vykostěné jehněčí plece
• 1 větší cibule
• 1 větší mrkev
• kousek celeru
• 100 g chmelových šištic
• 200 g másla
• 0,5 l sladké smetany
• 4 žloutky
• hladká mouka
• sůl
• 10 kuliček pepře
• 0,5 l jehněčího vývaru
• 0,5 l světlého piva
Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do jehněčího vývaru smíchaného s pivem, přidáme na menší kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a koření a vaříme doměkka.
Měkké maso vyjmeme, vývar zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a povaříme.
Pak přecedíme na maso, zjemníme smetanou se zašlehanými žloutky (již nevaříme).
Než se omáčka povaří, podusíme v troše piva chmelové šištičky, které i s pivem přilijeme do omáčky, promícháme a přikryté necháme rozležet.
Jehněčí na chmelu podáváme s houskovými knedlíky nebo s máslovými noky.