• 800 g jehněčích kotlet
• 80 g šunky
• 8 větších žampionů
• 2 malé cibulky s natí
• 4 vejce
• sůl
• pepř
• mleté hořčičné semínko
• 30 g másla
• 2 lžíce hladké mouky
• 70 g rostlinného oleje
• 100 ml vývaru z masoxu
• koření
Kotlety opepříme, posypeme mletým hořčičným semínkem a necháme asi 30 minut v chladu odležet.
Mezitím očistíme žampiony, nožičky odřízneme a odložíme.
Cibuli nakrájíme najemno i s natí a orestujeme na másle.
Šunku a nožičky žampionů nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli, opečeme, zalijeme vejci a necháme srazit.
Pak osolíme a opeříme.
Kotlety poprášíme moukou a na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.
Maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem a 20 minut povaříme.
Šťávu scedíme, vložíme kotlety a ještě 10 minut dusíme.
Pak zjemníme máslem.
Žampionům seřízneme vršky kloboučků, naplníme je vaječnou směsí, přiklopíme seříznutými vršky, dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody s rozmíchaným kořením a dusíme na mírném ohni 10 minut.
Omáčku podáváme zvlášť.
Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.