• 1 kg vepřových jater
• 100 g slaniny nakrájené na špalíky
• 2 mrkve
• 1 petržel
• půlka celeru
• 1 cibule
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce olivového oleje
• 2 l zeleninového vývaru
• sůl
• mletý pepř
• celý pepř
• nové koření
• bobkový list
• 3 větvičky tymiánu
• 3 lžíce hladké mouky
• 500 ml mléka
• 1 smetana ke šlehání
• 1 zakysaná smetana
• citronová šťáva
Játra odblaníme, omyjeme, osušíme, prošpikujeme špalíky slaniny, ze všech stran je opepříme a dáme na chvíli do lednice.
Kořenovou zeleninu oloupeme a nahrubo nastrouháme.
V hrnci rozpustíme máslo, přilijeme olej a játra ze všech stran opečeme.
Pak játra vyjmeme, do hrnce dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zeleninu a smažíme 10 minut na mírném plameni.
Pak dáme zpět játra, zalijeme vývarem, přidáme celý pepř, nové koření a tymián a hodinu dusíme doměkka.
Játra a koření vyjmeme, zbylý obsah hrnce propasírujeme nebo rozmixujeme a mírně zahřejeme.
Mouku promícháme s trochou mléka, přilijeme zbytek mléka, smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu.
Směs opatrně vlijeme do omáčky, zahřejeme, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Přidáme játra a znovu prohřejeme.
Podáváme s pečenými bramborami.