• 6 kousků filé z nesolených sleďů
• 125 ml rybího vývaru
• 1 lžička soli
• 2 lžičky polévkového koření
• 1 lžička vegety
• 6 žampiónů
• 20 lístků čerstvého špenátu
• 1 citrón
Kousky rybího filé rozkrojíme podélně napůl, posolíme, stočíme, upevníme párátkem a vložíme na 2-3 minuty do vařící vody.
Potom vyjmeme a uložíme v teple.
Žampiony oloupeme a odkrojíme nožičky.
Vršky hlaviček několikrát nařízneme a pokapeme polévkovým kořením.
Špenát opláchneme a odstraníme stopky.
Z citrónu odkrojíme 6 tenkých proužků kůry asi 4 x 0,5 cm.
Vývar a sůl přivedeme k varu, podle chuti dokořeníme, přidáme houby a vaříme 3 minuty.
Během této doby ponoříme listy špenátů do vařící polévky na pár vteřin, než změknou.
Do každého talíře dáme 2 kousky ryby, 1 žampión a několik lístků špenátu spolu s jedním proužkem citrónové kůry, přelijeme vařícím vývarem a ihned podáváme.