• 1 kg jablek
• 200 g polohrubé mouky
• 150 g másla
• 150 g cukru
• 1 sáček vanilkového cukru
• 3 vejce
• šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
• špetka skořice
• 2 kávové lžičky prášku do pečiva
• 100 g mletých mandlí
• půl sklenice meruňkové zavařeniny
• tuk na vymazání plechu
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme jádřince, a čtvrtky jablek postříkáme citrónovou šťávou.
Máslo ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr, vejce, pak ještě přidáme citrónovou kůru a skořici.
Potom smícháme mouku s práškem do pečiva a mletými mandlemi, po částech vmícháme do vaječné hmoty a vše zpracujeme na hladké těsto.
Dortovou formu o průměru asi 26 cm vymažeme tukem a naplníme připraveným těstem.
Na povrch těsta rozložíme jablka oblou stranou nahoru.
V předehřáté troubě pečeme koláč přibližně 60 minut při teplotě 200°C.
Po 30 minutách pečení zakryjeme povrch pergamenovým papírem, aby se jablka nepřipálila.
Zavařeninu zahřejeme, propasírujeme sítem, horký upečený koláč jí potřeme a necháme vychladnout.
Nakonec posypeme skořicí.