• 500 g nakyslých jablek
• 2 dcl bílého vína
• šťáva ze čtvrtky citrónu
• 100 g cukru
• 40 g rozinek
• 5 starších housek
• 3 vejce
• 1 lžička rozehřátého másla
• špetka mleté skořice
• 1-2 kalíšky rumu
• práškový cukr
• máslo a strouhanka na pomazání a vysypání nádoby
Jablka nakrájíme na osminky a podusíme je do sklovita na víně, do kterého přidáme cukr, rozinky a citrónovou šťávu.
Potom obsah přecedíme a vzniklý nálev necháme vychladnout.
Housky rozřežeme na tenčí plátky a navlhčíme je částí vychladnutého nálevu.
Houskami pak vyložíme dno a boky ohnivzdorné nádoby, kterou nejprve vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Na to pak přidáme podušená jablka a na ně znova housku.
Postup opakujeme a navrch bude houska.
Ve zbylé části nálevu rozšleháme vejce, máslo a skořici, polijeme tím žemlovku a tu dáme péct do trouby na přibližně 45 minut.
Upečenou pak vyklopíme na mísu, pokapeme rumem a posypeme práškovým cukrem a podáváme.