• 100 g slaniny
• 2 hrsti čočky
• 1 cibule
• 1 hrnek drcených rajčat
• 1 mrkev
• kus celeru
• 3 stroužky česneku
• sůl
• pepř
• 2 bobkové listy
• 2 snítky tymiánu
• olej
Čočku uvaříme doměkka zvlášť ve vodě s bobkovým listem a tymiánem.
V jiném hrnci orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli (pokud slanina pustí málo tuku, přilijeme trochu oleje), pak přidáme 2 nasekané stroužky česneku, vložíme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a ještě cca 5 minut restujeme.
Pak přidáme drcená rajčata, osolíme, opepříme a přilijeme cca 250 ml vody a vaříme asi 15 minut.
Pak do polévky přidáme uvařenou čočku, prohřejeme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a dochutíme solí.
Italskou čočkovou polévku podáváme posypanou nastrouhaným parmazánem.