Kuchařské recepty pro každého

Istrijský pršut

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg vepřové kýty (nebo plece)
černý pepř
bobkový list
sůl
popel
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Z kýty odřežeme vrchní sádlo, kýtu natřeme důkladně solí, přemažeme popelem ze spáleného dřeva nebo dřevěného uhlí a necháme v chladnu 2 až 3 dny.
Pak vsuneme maso pod lis, stahneme a ponecháme tak 4 až 5 dní.
Roztlučeme pepř a bobkový list, tím kýtu potřeme a zavěsíme ji k otevřenému ohništi tak, aby k ní kromě kouře měl také přístup v dostatečném množství vzduch a udíme (sušíme) asi 5 měsíců.
Pak maso zavěsíme do sklepa nebo dobře větrané chladné spižírny.
Podáváme nakrájené na co nejtenčí plátky s olivami, různými druhy sýrů a podobně.
Istrijský pršut
Istrijský pršut