• 8 menších hrušek
• 4 kyselejší jablka
• 200 g ovocné zmrzliny
• 3 dcl bílého vína
• 70 g cukru
• 50 g loupaných mandlí
• 4 hřebíčky
• 1 kousek celé skořice
• několik lístků čerstvé máty
Hrušky a jablka oloupeme a zbavíme jádřince.
Hrušky i se stopkami vložíme do nerezového hrnce, přidáme víno, polovinu množství cukru, hřebíček a skořici a uvaříme téměř doměkka.
Jablka nakrájíme na malé kousky, podlijeme je asi 1dcl vody a přivedeme k varu.
Přidáme zbylý cukr, ochutíme zbylým kořením a vaříme několik minut (doměkka).
Pak koření vybereme, dušená jablka rozšleháme na jemnou kaši a necháme vychladnout.
Do vychlazených pohárů dáme na dno jablkové pyré, do něj postavíme po dvou hruškách, přidáme kuličku zmrzliny, do které zapíchneme mandle a ozdobíme mátou.
Ihned podáváme.