• 350 g hrachu (může být i mražený)
• 1 l hovězího vývaru
• 300 g brambor
• sůl
• pepř
• majoránka
• 3 stroužky česneku
• 8 koktejlových párků
• bílý chléb
• 2 lžíce oleje
Hrách opereme a namočíme den předem do studené vody.
Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme hovězím vývarem a dáme vařit.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Ke konci vaření přidáme brambory k hrachu a vše uvaříme doměkka.
Na závěr do polévky přidáme utřený česnek, osolíme, okořeníme mletým pepřem a majoránkou.
Krátce před podáváním přidáme párky a necháme v polévce prohřát.
Bílý chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na rozpáleném oleji nebo nasucho na teflonové pánvi.
Chléb servírujeme zvlášť v mističce nebo je možno jej před podáváním nasypat přímo do polévky.