• 250 g loupaného hrachu
• mlíčí ze 3 kaprů
• 1 malý celer
• 10 dkg másla
• 0,5 dcl sladké smetany
• 2 žloutky
• sůl
• pepř
• muškátový oříšek
• osmažené kostičky housky
Hrách namočíme na dvě hodiny do 1 litru studené vody.
Celer očistíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Uvařený celer nakrájíme na kostky a vývar přidáme k hrachu, který uvaříme do měkka.
Mlíčí osolíme, z obou stran osmahneme na polovině másla, nasekáme nadrobno, spolu s celerem přidáme do hrachové polévky a povaříme dalších 10 minut.
Pak propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme, přidáme zbytek másla, sladkou smetanu, ochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku, přivedeme k varu, odstavíme a vešleháme žloutky.
Podáváme s osmaženou houstičkou a ozdobíme kysanou smetanou.