• 500 g uzeného masa
• 400 g hrachu
• 2 cibule
• 100 g škvařeného sádla
• 4 stroužky česneku
• špetka mletého černého pepře
• 1 lžička majoránky
• 5 kuliček celého pepře
• 20 g hladké mouky
Dva litry vody přivedeme k varu, nasypeme hrách, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme 30 minut bobtnat.
Potom dáme znovu na oheň a uvaříme hrách doměkka.
Oloupeme cibule, z 1 odkrojíme půlku a zbytek nasekáme.
Maso uvaříme ve vodě s půlkou cibule a 5 kuličkami celého pepře.
Z 1/3 sádla, trocha nadrobno nakrájené cibule a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme trochou vývaru a vše dobře rozšleháme.
K vývaru s hotovou jíškou přidáme doměkka uvařený hrách, který jsme jemně umleli, opět všechno rozšleháme a povaříme.
Kaši dochutíme solí, třeným česnekem, majoránkou a mletým černým pepřem.
Na zbytku sádla osmahneme dozlatova zbytek nadrobno nakrájené cibule a kaši jí ozdobíme.