• 4 hovězí plátky
• 100 g anglické slaniny
• 750 g brambor
• 850 g kysaného zelí
• 2 zelené papriky
• špetka cukru
• 2 lžíce smetany ke šlehání
• 2 lžičky solamylu
• sůl
• pepř
• 2 lžíce oleje
• 2 bobkové listy
Na kostičky nakrájenou slaninku orestujeme na másle.
Na jemné proužky nakrájené papriky smícháme s 3/4 opečené slaniny a kysaným zelím.
Maso opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.
Obložíme je tenkou vrstvou zelné směsi, svineme a spíchneme špejlí.
Na rozehřátém oleji závitky ze všech stran zprudka opečeme.
Přilijeme asi půl litru vody, přivedem k varu a pod pokličkou zhruba hodinu a půl dusíme.
V kastrole zahřejeme zbylou náplň, okořeníme ji bobkovým listem, solí, pepřem a cukrem.
Závitky vyjmeme z pánve a udržujeme v teple.
Solamyl utřeme ve smetaně dohladka, vmícháme jej do výpeku, krátce povaříme, případně dochutíme solí a pepřem.
Hotové závitky upravíme na zelí, omáčku podáváme zvlášť, vařené brambory můžeme posypat opečenou slaninou, podáváme se zelenými fazolkami.