• 600 g hovězí hrudí
• 30 g mrkve
• 30 g celeru
• 30 g petržele
• 30 g cibule
• 2 kuličky pepře
• 1 kulička nového koření
• celerová nať
• sladká paprika
• masox
• na knedlíčky: 150 g mletého masa + půlka veky + 2 lžíce mléka + 1 vejce + 10 g másla + lžička hladké mouky + špetka pepře + špetka soli + 2 lžíce strouhanky
Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, nať libečku, cibuli a vaříme na malém plaménku, až maso změkne.
Ke konci vaření přidáme očištěnou zeleninu.
Z hotové polévky sejmeme část tuku, polévku procedíme přes hustý cedník a dochutíme masoxem.
Při podávání přidáme masové knedlíčky a nadrobno nakrájenou pažitku.
Knedlíčky připravíme tak, že veku nakrájenou na plátky zvlhčíme mlékem, po prosáknutí rozmělníme, přidáme k mletému masu společně s vejcem, změklým tukem, solí, pepřem, moukou, strouhankou a promícháme.
Ze směsi uděláme malé knedlíčky, zavaříme je v osolené vodě a vaříme asi 3?4 minuty.
Pak je vyjmeme, necháme okapat a na cedníku propláchneme vlažnou vodou.