• 0,5 kg předního hovězího s kostí (hrudí či žebro nebo péro)
• 2 menší cibule
• 2 velké mrkve
• 2 petržele
• půlka celeru
• zelená petrželka
• půlka bujónové kostky
• sůl
Maso opláchněte studenou vodou.
Zeleninu ostrouhejte a omyjte.
Cibuli i se slupkou trochu omyjte.
Vše naskládejte do hrnce a zalijte studenou vodou.
Pod pokličkou přiveďte k varu a vařte asi 2 hodiny.
(V tlakovém hrnci dobu varu zkrátíme na 50 minut.) Pak vývar sceďte, maso odložte stranou a zeleninu propasírujte nebo rozmixujte.
Vývar podle chuti osolte a přidejte půl bujónové kostky.
Polévku podávejte buď čistou, nebo s nudlemi či jinými zavářkami (např.
s masovými, játrovými, morkovými nebo krupicovými knedlíčky).