• 1 kg hovězí kýty
• 200 g vepřového boku
• 250 g žampiónů
• 3 mrkve
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce hladké mouky
• 0,5 l červeného vína
• 5 lžic nasekané zelené petrželky
• sůl
• pepř
Hovězí maso nakrájíme na kousky, orestujeme na oleji dozlatova, přidáme utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou mrkev, osolíme, promícháme a krátce povaříme.
Pak přidáme mouku, promícháme, přilijeme víno, přidáme nasekanou petrželku, dolijeme vodou tak, aby maso bylo zakryté, hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi 2,5 hodiny.
Až je maso téměř měkké, na pánvi osmahneme nasucho kousky bůčku dozlatova, přidáme nakrájené žampiony a asi 5 minut za stálého míchání povaříme.
Bůček a žampiony přidáme do hrnce s hovězím masem a ještě chvilku společně povaříme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Hovězí po francouzsku podáváme horké s plátky bílé veky nebo s vařenými brambory.