• 1,5 kg hovězí pečeně
• 2 cibule
• kořenová zelenina (mrkev
• petržel
• celer)
• 300 ml suchého červeného vína
• 150 ml bílého vinného octa
• 4 hřebíčky
• 1 bobkový list
• 1 lžička celého pepře
• 1 lžička jalovce
• 40 g másla
• 250 ml vývaru
• 70 g sušených meruněk
• 70 g sušených švestek
• 1-2 lžíce tmavé jíšky
• cukr
• sůl
• pepř
Maso omyjeme, osušíme, svážeme nití a dáme do kastrolu.
Cibule oloupeme a zapíchneme do nich hřebíčky.
Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme.
Zeleninu s cibulí dáme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, víno, ocet a koření, přivedeme k varu, necháme vychladnout a nalijeme na maso.
Přikryjeme pokličkou a necháme v chladnu marinovat 3 dny za občasného obracení.
Pak maso vyjmeme, osušíme a ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle.
Zalijeme vývarem a 2 hodiny dusíme.
Pak maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme ho asi 10 minut odpočinout.
Do výpeku scedíme asi 125 ml marinády, přidáme meruňky a švestky, osolíme, opepříme a osladíme, zahustíme jíškou a asi 5 minut povaříme.
Pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a bramborovými knedlíky s chlebem.