• 1 kg hovězího zadního masa
• 100 g slanina
• 300 g cibule
• 100 g sádla
• sůl
• mletý černý pepř
• celé nové koření
• vývar
• hladká mouka
Maso protkneme polovinou dávky slaniny, osolíme opepříme a opečeme na části sádla.
Oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli osmahneme na zbylém sádle dozlatova, mírně zalijeme vývarem, přidáme opečené maso a rozmačkané nové koření, přikryjeme a maso dusíme zvolna do měkka.
Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem, rozmícháme a řádně povaříme.
Pak ji procedíme přes hustý cedník, dosolíme a přimícháme zbylou slaninu, nakrájenou na kostičky a částečně roztavenou.
Hovězí na slanině podáváme s vařenými brambory nebo dušenou rýží.