• hovězí krk
• slanina
• cibule
• česnek
• hovězí vývar
• červené víno
• rozmarýn
• jíška
• sůl
• pepř
•
na pyré: dýňová dužina + brambory + máslo + cibule + smetana + sůl + bílý pepř + muškátový květ
Krk (nejlépe z mladého býčka) podélně rozřízneme a svážeme do válečků, aby maso mělo pěkný tvar.
Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme do zlatova, přidáme cibuli, zbytek prolisovaného česneku a vše zlehka orestujeme.
Pak přidáme maso, ze všech stran je opečeme, zalijeme vývarem a červeným vínem, přidáme pár stonků rozmarýnu a dáme péct do trouby při 180°C, dokud maso nezměkne.
Mezitím na másle orestujeme cibuli, zalijeme smetanou, dochutíme solí, mletým bílým pepřem, muškátovým květem a povaříme.
Oloupanou dýni a brambory uvaříme do měkka, pak slijeme, našťoucháme, zalijeme připravenou smetanovou omáčkou, pořádně rozmícháme nebo rozmixujeme a podle chuti dosolíme.
Hotové maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, omáčku podle chuti zahustíme jíškou a propasírujeme.
Plátky masa přelité omáčkou podáváme s dýňovo-bramborovým pyré a ozdobené nasekanou pažitkou a snítkou čerstvého rozmarýnu.