• 0,75 kg hovězího předního bez kosti (plec nebo špička nebo pupek či kližka)
• 0,5 kg cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 špetky kmínu
• 3 kuličky pepře
• 2 lžičky mleté sladké papriky
• 5 dkg slaniny
• sůl
• sádlo
Maso nakrájíme na kostky asi palec silné.
Slaninu nakrájenou na malé kostičky osmahneme, přidáme kmín, pepř, sádlo a nakrájenou cibuli a osmahneme téměř dohněda.
Pak přidáme maso, osmahneme ze všech stran, lehce osolíme a necháme chvilku vydusit šťávu.
Zasypeme mletou paprikou, chvíli promícháme (aby se nepřichytila), zalijeme vodou, aby maso bylo akorát zalité a na mírném ohni dusíme.
Občas podléváme vodou.
Guláš je hotový, až je maso měkké a cibule zcela rozložená do husté šťávy.
Podle potřeby můžeme guláš zahustit chlebovou střídou.
Hovězí guláš podáváme s houskovými knedlíky nebo chlebem.