Kuchařské recepty pro každého

Houbový guláš se zeleninou

Potřebujeme tyto suroviny:
800 g čerstvých hub
100 g slaniny
1 mrkev
1 petržel
půlka celeru
1 cibule
2-3 lžíce hladké mouky
2-3 lžíce másla
2 lžíce polotučného mléka
200 ml sladké smetany
sůl
2 kuličky pepře
1 kulička nového koření
1 bobkový list
1 citron
2 lžíce sójové omáčky
půl lžičky cukru
vývar
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do hrnce dáme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme ji rozpustit, potom na ní zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, pertžel a půlka cibule), vše osmahneme do růžova, zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme vývarem.
Kuličky pepře, nové koření a bobkový list položíme na malé plátýnko, zavážeme je jako měšec a dáme do hrnce.
Ještě přidáme kolečko oloupaného citronu a za občasného míchání vaříme 15 až 20 minut.
Na pánvi rozpustíme máslo, na něm osmažíme houby nakrájené na větší kousky a osolené, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme 10 až 15 minut.
Až houby změknou, přimícháme je k zelenině, přilijeme mléko a smetanu a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a cukrem.
Podáváme s pečivem, houskovým knedlíkem nebo s vařenými brambory.
Houbový guláš se zeleninou
Houbový guláš se zeleninou