• 5 dkg sušených hub (nebo 50 dkg čerstvých hub)
• čtvrtka malého celeru
• 2 mrkve
• 1 petržel
• 1 malá cibule
• 2 stroužky česneku 1 lžíce másla
• 250 ml smetany
• 70 g rýže
• 1 l vývaru z masoxu
• 2 bobkové listy
• půl lžičky tymiánu,
• sůl
• čerstvá petrželka
Předem namočené sušené houby nakrájíme nahrubo, sáme do hrnce, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přilijeme vývar z masoxu, přidáme bobkový list a vaříme do měkka.
Pak vyndáme bobkový list, přidáme tymián, vše rozmixujeme, přecedíme přes cedník, přidáme vařenou rýži, smetanu a máslo, ochutíme solí a můžeme podávat.
Porce polévky zdobíme nasekanou petrželkou.