• 750 g vepřové kýty
• sůl
• 40 g slaniny
• 100 g kořenové zeleniny
• 50 g másla
• 4 pepře
• 2 nová koření
• tymián
• 250 ml zakysané smetany
• 20 g mouky
• 1 citron
• 10 g cukru
• vývar
Vepřovou kýtu zbavíme kůže, tuku a protáhneme ji na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme.
Ve větším hrnci na rozpáleném másle a zbytku slaniny si usmažíme do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme pepř, nové koření a tymián.
Pak tam přidáme kýtu, podlijeme vývarem a dusíme nejdříve pod pokličkou, pak nepřikryté upečeme po obou stranách do červena.
Měkkou kýtu nakrájíme, vložíme do hrnce, šťávu zahustíme zakysanou smetanou ve které jsme rozmíchali mouku a citronovou šťávu.
Do omáčky přidáme do žluta opražený cukr, povaříme ji, procezenou nalijeme na maso, které v ní chvíli povaříme.
Podáváme s noky nebo knedlíkem.