Kuchařské recepty pro každého

Holandská kýta

Potřebujeme tyto suroviny:
750 g vepřové kýty
sůl
40 g slaniny
100 g kořenové zeleniny
50 g másla
4 pepře
2 nová koření
tymián
250 ml zakysané smetany
20 g mouky
1 citron
10 g cukru
vývar
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Vepřovou kýtu zbavíme kůže, tuku a protáhneme ji na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme.
Ve větším hrnci na rozpáleném másle a zbytku slaniny si usmažíme do růžova na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme pepř, nové koření a tymián.
Pak tam přidáme kýtu, podlijeme vývarem a dusíme nejdříve pod pokličkou, pak nepřikryté upečeme po obou stranách do červena.
Měkkou kýtu nakrájíme, vložíme do hrnce, šťávu zahustíme zakysanou smetanou ve které jsme rozmíchali mouku a citronovou šťávu.
Do omáčky přidáme do žluta opražený cukr, povaříme ji, procezenou nalijeme na maso, které v ní chvíli povaříme.
Podáváme s noky nebo knedlíkem.
Holandská kýta
Holandská kýta