• 1 kg vepřová kýta
• 50 g uzené slaniny
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 2 sterilované kyselé okurky
• 1 cibule
• 2 lžíce sádla
• sůl
• pepř
• drcený kmín
• 1 lžička mleté sladké papriky
• 20 g másla
• 100 ml kysané smetany
• 1 lžíce hladké mouky
0čištěnou kořenovou zeleninu, okurky a slaninu nakrájíme na tenké nudličky.
Omyté osušené maso prošpikujeme střídavě nudličkami slaniny, okurek a syrové zeleniny.
Osolíme, opepříme, posypeme kmínem a na sádle prudce orestujeme ze všech stran.
Mírně podlijeme, přidáme zbylé nudličky slaniny, zeleniny, okurek, jemně nasekanou cibuli a ve středně horké troubě upečeme doměkka.
Během pečení průběžně podléváme vodou a maso potíráme rozpuštěným sádlem smíchaným s paprikou.
Upečené měkké maso vyjmeme a vypečenou šťávu povaříme se smetanou, do které jsme předem rozmíchali mouku a zjemníme máslem.
Podle potřeby rozředíme vodou.
Propasírujeme přes hustý cedník nebo rozmixujeme a nalijeme na porce masa.