• 1 kg skopové plece
• sůl
• 120 g slaniny
• 100 g kořenové zeleniny
• 30 g fazolek
• 1/8 hlávky kapusty
• zelena petrželka
• celerová nať
• 40 g cibule
• pepř
• majoránka
• paprika
• kmín
• malý stroužek česneku
• 300 g brambor
Skopové maso opláchneme, osušíme nakrájíme na kostky a osolíme.
Slaninu nakrájíme na kostičky a v hrnci rozehřejeme.
Pak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, fazolky, spařenou a nakrájenou kapustu, nasekanou zelenou petrželku a celerovou nať, pak přidáme nadrobno nasekanou cibulku, podusíme, přidáme osolené maso a chvíli dusíme.
Vše podlijeme vařící vodou nebo vývarem, posypeme paprikou, kmínem, majoránkou, přidáme utřený s troškou soli česnek a maso dusíme skoro do měkka.
Pak přisypeme k masu oloupané a na kostičky nakrájené brambory, přelijeme ještě trochou vody nebo vývaru a dusíme tak dlouho dokud brambory nezměknou.
Skopový guláš by měl být spíš řídší.