• václavky
• 3 cibule
• 75 g rajského protlaku
• sádlo
• 2-3 lžičky soli
• 1 lžička kmínu
• 10-15 g mleté červené papriky
• 1 lžíce majoránky
• česnek
Houby zbavíme nožek (na guláš potřebujeme jen hlavičky), zalijeme studenou vodou, osolíme, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
Pak václavky slijeme přes cedník a řádně propláchneme proudem studené vody.
Na rozpuštěném sádle osmahneme nakrájenou cibuli a kmínem dozlatova.
Pak přidáme václavky, krátce osmahneme, zalijeme 3 dcl vroucí vody a promícháme.
Přidáme papriku a majoránku a krátce povaříme.
Pak přidáme rajský protlak a prolisovaný česnek, promícháme a za občasného míchání dusíme 30-40 minut.