Kuchařské recepty pro každého

Grilované chobotnice

Potřebujeme tyto suroviny:
18 malých chobotnic
2 lžičky nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
1/4 hrnku citronové šťávy
1/4 hrnku olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku
1/4 hrnku nakrájené petrželky
1 lžíce mleté sladké papriky
sůl
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
K očištění chobotnic potřebujeme malý ostrý nůž, kterým odstraníme vnitřnosti buď jednoduše tak, že celou hlavu odřízneme, nebo ji pouze rozřízneme a vnitřnosti vyjmeme.
Odstraníme zobcovité čelisti a oči a chobotnice pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou.
Chobotnice rozkrojíme na 2 nebo 3 kousky a odložíme.
V míse smícháme citronovou kůru a šťávu, olivový olej, česnek, petrželku a papriku, podle chuti osolíme.
Přidáme kousky chobotnice, zakryjeme fólií a necháme 1-2 hodiny marinovat.
Mřížku grilu lehce potřeme olejem, rovnoměrně na ni rozložíme kousky chobotnic a grilujeme při střední teplotě 3 minuty po každé straně, poléváme marinádou.
Podáváme teplé nebo studené.
Grilované chobotnice
Grilované chobotnice