• 250 g mouky
• 63 ml vlažného mléka
• 10 g kvasnic
• sůl
• 10 g cukru
• 1 vaječný žloutek
• 25 g másla
• 100 g švestkových povidel
• rum
• skořice
• 50 g máku
• práškový cukr
• 80 g másla
Mouku prosijeme a dáme do tepla.
Vlažné mléko smícháme s cukrem, kvasnicemi a trochou soli, přidáme mouku, vejce a rozehřáté máslo a mícháme, dokud se těsto neodělí od metliček šlehače (těsto by mělo být tuhé).
Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 15 minut.
Pak těsto rozdělíme na 12 stejných kusů, z každého vyformujeme kuličku a válečkem vyválíme na velikost dlaně.
Povidla ochutíme skořicí a rumem a do středu těsta dáme jednu čajovou lžičku směsi.
Těsto spojíme, pevně přitlačíme a necháme nakynout, dokud není přibližně dvakrát tak velké.
Svaříme vodu s trochou rumu, hrstí cukru a špetkou soli, vložíme buchty a přikryté vaříme asi 5 minut, pak otočíme, píchneme do nich jehlou 4x až 5x a dovaříme ještě asi 4 minuty v lehce vroucí vodě.
Germknödel podáváme posypané mákem a práškovým cukrem.