• 1 mladá kachna
• 10 g kořeněné soli (paštikové koření)
• 3 l vývaru z kostí kachny (nebo hovězího vývaru)
• 50 g másla na pečení
• na náplň: 350 g libového vepřového masa + 300 g telecího masa z plecka + 150 g syrového vepřového hřbetního sádla + 2 housky + 0,25 l mléka + 3 žloutky + 1 lžíce koňaku + 10 g kořeněné soli + 80 g slaniny + 80 g vařeného uzeného hovězího jazyka + 80 g šunky + kachní játra + 1 lanýž + cibule
Náplň připravíme následovně: vepřové a telecí maso a 150 g slaniny nejméně dvakrát jemně umeleme.
Nastrouhané housky namočené v mléku vymačkáme, přidáme k umletému masu a opět jemně pomeleme.
Směs musí být velmi jemná.
Pak přidáme žloutky, koňak, kořeněnou sůl, 100 g slaniny, jazyk, játra, šunku, lanýže nakrájíme na větší kostky, zamícháme a uložíme v chladu.
Kachnu vykostíme a rozevřenou položíme na ubrousek (kůží dolů).
Protože maso je na kůži rozloženo nerovnoměrně, skrojíme částečně maso z prsíček a položíme na místa, kde je plát tvořen pouze kůží.
Plát masa posolíme kořeněnou solí a poklademe připravenou směsí.
Naplněnou kachnu sešijeme režnou nití tak, aby galantina měla pěkný souměrný, válcovitý tvar.
Takto upravenou galantinu zavineme do ubrousku, ovineme spirálovitě motouzem a na obou koncích pevně svážeme, aby si zachovala svůj tvar, vložíme do vroucího vývaru dobře osoleného a okořeněného a pomalým, téměř neznatelným varem vaříme asi 2 hodiny.
Potom galantinu z vývaru vyjmeme a vybalíme z ubrousku.
Na pekáči rozpustíme máslo, osmahnemena něm drobně nakrájenou cibuli, vložíme galantinu a v horké troubě pečeme zvolna ze všech stran do červena asi 45 minut.
Při pečení poléváme občas vypečenou šťávou, je-li potřeba, také vývarem.
Hotovou galantinu nakrájíme na 3/4 cm plátky, rozložíme vějířovitě na nahřátou mísu a polijeme vlastní šťávou.
Doplníme okurkami dušenými na slanině nebo zeleným hráškem.
Vypečenou šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.