• 180 g hladké mouky
• 3 vejce
• 1 citron
• 1,5 dcl mléka
• 1 hrst nasekaných ořechů
• 1 hrst rozinek
• 120 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 6 lžic rozpuštěného másla
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1 kg jablek
• skořice dle potřeby
Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme.
Rozinky spaříme a necháme okapat.
Jablka očistíme, nakrájíme je na plátky, které rozprostřeme do máslem vymazané dortové formy a posypeme skořicí.
Vejce utřeme s cukrem a máslem, přidáme rozinky, mleté ořechy, kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem (těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstu na palačinky).
Těstem zalijeme jablka v dortové formě a upečeme ve středně předehřáté troubě (asi 30 minut).
Hotový francouzský koláč vyklopíme dnem vzhůru a pocukrujeme.