• 1 větší hlávka zelí
• 100 g slaniny
• 300 g cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 větší mrkve
• 3 petržele
• půlka celeru
• 1 lžíce olivového oleje
• sůl
• bílý pepř celý
• černý pepř
• bobkový list
• tymián
• 200 ml bílého vína
• čerstvá zelená petrželka
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, z hlávky zelí odstraníme tuhý košťál a rozkrájíme na 4 díly.
Na slanině s olejem necháme zesklovatět cibuli s bílým pepřem a bobkovým listem.
Přidáme zelí a mírně oblanšírujeme.
Na minutu zakryjeme poklicí a necháme vydusit.
Přidáme očištěnou, na kusy pokrájenou mrkev, celer, petržel a zalijeme horkou vodou.
Vaříme na mírném ohni, dokud kořenová zelenina nezměkne.
Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bílé víno.
Kořenovou zeleninu vyjmeme a propasírujeme do vývaru.