• 6 kyselejších křehkých jablek
• 2 lžíce citronové šťávy
• 100 ml suchého bílého vína
• 1 lžíce hnědého cukru
• 2 lžíce rozinek
• 1 vanilkový lusk
•
50 g vlašských ořechů
• 2 lžíce zakysané smetany
• 50 ml calvadosu
Jablka rozkrájíme na čtvrtky, oloupeme je a zbavíme jader.
Čtvrtky ještě nakrájíme na menší kousky a vložíme je do hrnce.
Přidáme citronovou šťávu, bílé víno, hnědý cukr a rozinky.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj dřeň.
Lusk i dřeň přidáme k jablkům a vše přivedeme do varu.
Pod pokličkou jablka 4 až 5 minut podusíme - měla by být měkká, ale nesmí se rozpadat.
Hrnec odstavíme z plotny.
Odstraníme vanilkový lusk, jablka slijeme a vývar uschováme.
Vlašská jádra nahrubo rozsekáme.
Do tekutiny vmícháme zakysanou smetanu a krém rozdělíme na dezertní talířky.
Ořechy a jablka promícháme, vše upravíme na talířky.
Calvados mírně zahřejeme, po porcích ho zapálíme v kovové naběračce a nalijeme na každou porci jablečného salátu.