• 1 štika
• půl hrnku rýže
• 2 vejce uvařená natvrdo
• 3 lžíce smetany
• 2 lžíce másla
• 3 lžíce strouhanky
• sůl
• pepř
Rybu vyčistíme, odstraníme šupiny, důkladně potřeme zvenku i zevnitř solí a necháme 60 minut odležet.
Mezitím uvaříme rýži.
Vejce nakrájíme na malé kousky, přidáme rýži a smetanu, dochutíme solí a pepřem.
Vzniklou směsí naplníme štiku, položíme do vymazaného pekáče, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou.
Pečeme v předehřáté troubě při 225°C asi 10 minut, potom teplotu snížíme na 190°C.
Do pekáče přilijeme trochu vody se smetanou a rybu touto směsí občas potřeme.
Doba pečení závisí na velikosti štiky, většinou pečeme 30 až 40 minut.