• 150 g bílých fazolí
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 100 g anglické slaniny
• 1 cibule
• nové koření
• pepř celý i mletý
• bobkový list
• majoránka
• sůl
• česnek
• kostka masoxu
• 1 -2 lžíce octa
• 2-2,5 dcl smetany
• zásmažka
Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalejeme vodou a necháme několik hodin máčet.
Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2-3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit.
Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet.
Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce.
Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme.
Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření, bobkový list a kůži ze slaniny - to vyhodíme, pak také mrkev a petržel, které pokrájíme a vrátíme do polévky.
Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou.
Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme.
Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme.
Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou.