• 500 g barevných fazolí
• 750 g uzeného masa (nejlépe koleno nebo rolka)
• 3 velké brambory
• 1 kelímek kysané smetany
• 3 lžíce hladké mouky
• sůl
• 3 bobkové listy
• 4 kuličky nového koření
• ocet
• cukr
Fazole namočíme (nejlépe přes noc).
Na druhý den vodu slijeme, fazole dáme do velkého hrnce společně s uzeným masem, bobkovým listem a novým kořením, zalijeme studenou vodou a vaříme.
Až jsou fazole měkké (cca 2–3 hodiny), maso vyndáme, do hrnce přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme.
Až jsou brambory téměř měkké, zahustíme kysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku, dochutíme octem a cukrem a povaříme ještě 10 minut.
Fazole po havířsku podáváme s kusem uzeného masa a chlebem.