• 250 g hovězí kýty
• 200 g vepřové plece
• 3 lžíce másla
• 1 velká cibule
• 1 zelená paprika
• 5 velkých rajčat
• 1 lžička kmínu
• 2 bobkové listy
• 1 lžíce sladké papriky
• 400 ml vody
• 600 g sterilovaného bílého zelí
• 300 g kysané smetany
• sůl
• pepř
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme nakrájenou papriku a 5 minut povaříme, poté přidáme rajčata a 10 minut dusíme.
Pomalu přidáváme na kostky nakrájené maso, důkladně mícháme, přidáme všechno koření a zelí.
Přikryjeme pokličkou a dusíme asi hodinu, až je maso měkké.
Těsně před podáváním přidáme kysanou smetanu, zamícháme a prohřejeme.
Omáčka se nesmí vařit.
Na talířích guláš posypeme sladkou paprikou a podle chuti nasekanou červenou cibulí.