• 800 g dužiny dýně
• 2 polévkové lžíce
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 karotka
• 1 lžička třtinového cukru
• 600 ml zeleninového vývaru
• 220 ml smetany ke šlehání
• sůl
• mletý pepř
• 1 lžíce kari koření
• hrst pražených dýňových semínek
• 1 čerstvá chilli paprička
• 2 lžíce dýňového oleje
V hrnci na rozpuštěném másle osmahneme jemně nakrájenou cibuli a utřený česnek do sklovata.
Pak přidáme na kostky nakrájenou dýňovou dužninu a lehce ji za občasného míchání osmahneme.
Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Vzniklou směs posypeme kari kořením a cukrem, řádně promícháme, zalijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut (dokud dužnina nezměkne).
Potom postupně vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Hrnec odstavíme z ohně a necháme pár minut odstát.
Pak polévku rozmixujeme ponorným mixérem.